BRANCO VAN DEN BOOMEN, DE KERSVERSE AJAX-SPELER DIE 'SNELLER IS DAN KYLIAN MBAPPé'

Branco van den Boomen is de allereerste aanwinst van de nieuwe directeur voetbalzaken Sven Mislintat bij Ajax. De 27-jarige Nederlander komt transfervrij over van Toulouse en tekent naar verluidt een contract tot de zomer van 2027. De middenvelder werd ook begeerd door PSV, Feyenoord en Galatasaray. Het is echter nog zeer de vraag of Ajax en Van den Boomen een geweldige match zijn.

Süleyman Öztürk liet zaterdag namens Voetbal International zijn licht schijnen op de transfer. "Hij is net als een quarterback, hij beweegt amper en eromheen wordt er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat hij vrij is om die bal ergens neer te leggen", zegt Öztürk. "Het is een geweldige passer, maar hij is ongelofelijk traag. Vooruit en achteruit. Maar niet in zijn hoofd, daar is hij sneller dan Kylian Mbappé. Alleen het is wel lastig als je in je hoofd snel bent, maar die benen denken: daar gaan wij niet aan meewerken, rustig aan."

De alom begeerde Van den Boomen kan dit seizoen indrukwekkende statistieken overleggen bij Toulouse, dat onlangs de Franse beker won. In 38 wedstrijden scoorde de spelverdeler 6 keer en leverde hij liefst 13 assists. De offensieve capaciteiten van Van den Boomen zijn ook terug te zien in de data van SciSports: wat betreft passing is hij de vierde beste centrale middenvelder van de Ligue 1 en offensieve positionering is hij zelfs de een na beste, na Mahdi Camara van Stade Brestois.

Artikel gaat verder onder de video

Ondanks zijn aanvallende kwaliteiten behoort Van den Boomen volgens SciSports echter niet tot de best presterende middenvelders van de Franse competitie. Van de negentig middenvelders staat de voormalig jeugdinternational op de 37e plaats. Van den Boomen overlegt op een aantal gebieden duidelijk minder goede prestaties. Hij verliest relatief zeer vaak de bal, is in de afronding ondergemiddeld en ook zijn defensieve prestaties zijn niet om over naar huis te schrijven.

-+ Branco van den Boomen Name here age and club here

Branco van den Boomen behoort dit seizoen niet tot de beste middenvelders van de Ligue 1.

Daarnaast lijkt een terugkeer bij zijn oude club ook niet de beste optie voor de jeugdexponent van Ajax. Volgens data is de kans op speeltijd voor Van den Boomen relatief beperkt in Amsterdam en past de speelstijl van Ajax ook niet erg goed bij hem. Feyenoord, Galatasaray en PSV waren alle betere bestemmingen geweest voor de middenvelder van Toulouse. Vooral bij Feyenoord had Van den Boomen waarschijnlijk meer kans op speelminuten gehad, terwijl ook de speelstijl van de Rotterdammers beter bij hem past.

De beste bestemming in het algemeen voor Van den Boomen blijkt Atalanta. Bij de club uit Bergamo heeft de rechtspoot meer kans om zich te ontwikkelen dan in Nederland of Turkije, terwijl hij ook uitzicht op veel speeltijd heeft en de speelstijl van de Italiaanse club goed bij hem past. Het enige nadeel voor Van den Boomen is de formatie: Atalanta speelt dit seizoen het meeste in een 3-4-1-2- of een 3-4-2-1-formatie. Geheel anders dan de 4-3-3 en 4-2-3-1 die de Nederlander gewend is bij zijn oude club Toulouse.

2023-05-27T16:18:48Z dg43tfdfdgfd