MARKO KRITISCH OP PéREZ: 'DIT MAG NIET GEBEUREN MET ZO'N GOEDE AUTO'

Racefanaat Helmut Marko zag hoe zijn twee coureurs compleet verschillende kwalificatiesessies neerzetten. Waar Max Verstappen misschien wel een van de beste kwalificatierondjes uit zijn carrière reed en poleposition pakte, schakelde Sergio Pérez zichzelf niet voor het eerst dit seizoen in Q1 al uit. Dat mag niet gebeuren, luidt het oordeel van de 80-jarige Oostenrijker.

Verstappen kwam bovendrijven in een uiterst uitdagende kwalificatiesessie in Monaco, waarin verschillende coureurs van verschillende teams enorm aan elkaar gewaagd bleken te zijn. Uiteindelijk worden de eerste vijf startplekken op zondag bezet door coureurs van vijf verschillende teams. De teamadviseur van Red Bull Racing had al niet meer erop gerekend dat een van de Red Bull-auto's op poleposition mocht plaatsnemen op zondag. 'We dachten dat het niet ging lukken, toen Max in zijn laatste ronde al twee tienden twee tienden langzamer was dan Alonso', vertelt Marko aan Sky Sports Deutschland.

Uiteindelijk kreeg Verstappen het dus tóch voor elkaar om de snelste tijd neer te zetten. Het geheim van de ronde lag in het laatste gedeelte. 'De derde sector is echter ons sterke punt', erkent Marko. 'Max zat absoluut op de limiet. Hij reed perfect en haalde het maximale uit zijn auto.' De Nederlander kwam verschillende keren in aanraking met de muur, maar beschadigde zijn RB19 niet, en kwam dus als snelste over start-finish.

Marko baalt van grote fout Pérez

Aan de andere kant van de garage was de stemming uiteraard bedrukter, aangezien Pérez in Q3 helemaal geen poging kon doen om poleposition te trainen. De Mexicaan viel eerder in Australië al af door een eigen fout in Q1, en datzelfde overkwam hem nu in Monaco, waar het veel lastiger zal zijn om in te halen. Volgens Marko had Pérez niet zo vroeg in de sessie al zo erg de limiet moeten opzoeken. 'Als je zo'n goede auto hebt, mag je er niet al uitvliegen in Q1', aldus de Oostenrijker. 'Dat was een domme fout van hem. Mogelijk dacht hij te veel over het kampioenschap na.'

Verstappen ruim favoriet voor zege bij de bookmakers! Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

2023-05-27T19:34:15Z dg43tfdfdgfd