WIELRENNERS OP EK IN SEPTEMBER WELLICHT OVER 'DAK VAN DRENTHE'

De wielrenners die in actie komen bij de Europese kampioenschappen wielrennen op de weg in september van dit jaar in Drenthe wacht wellicht een nieuwe beklimming. Ze fietsen tijdens het EK naar een nieuw hoogste punt van Drenthe op de VAM-berg, het zogeheten 'Dak van Drenthe'.

Het is een beklimming van 460 meter lang met een maximum stijgingspercentage van 16,4. Het hoogste punt ligt 15 meter hoger dan de huidige top van de VAM-berg. Het 'Dak van Drenthe' is een wal van 800 meter lang, die het recreatieve deel van de VAM-berg afschermt van de stortplaats van Attero. Op de wal worden naast een fietsparcours in de toekomst ook een mountainbikeparcours en wandelpaden aangelegd, meldt de provincie. Het hoogste punt van Drenthe, de VAM-berg, stijgt hierdoor van 48 naar 63 meter boven NAP.

Het is de bedoeling dat in zomer van 2023 het asfalt wordt aangebracht. "Daarna volgt een spannend moment, want dan gaan we het parcours testen en beslissen we definitief of de renners tijdens het EK over het Dak van Drenthe kunnen fietsen", zegt gedeputeerde Henk Brink. "Het streven is dat we voorafgaand aan het EK ook nog een aantal exclusieve momenten hebben waarop ook recreatieve fietsers het hoogste punt van Drenthe kunnen beklimmen."

2023-05-25T20:07:23Z dg43tfdfdgfd